Közösségi Részvételi Iroda 2023. április – június

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Közösségi Részvételi Iroda 2023. április – június

Negyedéves beszámoló a Közösségi Részvételi Iroda munkájáról.

A Józsefvárosi Önkormányzat képviselő-testülete 2020. márciusi ülésén határozott a Közösségi Részvételi Iroda létrehozásáról. A Közösségi Részvételi Iroda célja olyan eszközök, folyamatok és programok kidolgozása és működtetése, amelyek lehetővé teszik a kerületi lakosok aktív részvételét a helyi ügyekről szóló párbeszédben és a közös döntéshozatalban. Mindezek előfeltétele a lakosság közérthető tájékoztatása és a közösségépítés. Emellett a Közösségi Részvételi Iroda az önkormányzat egyéb szerveivel – ügyosztályokkal, irodákkal, gazdasági társaságokkal és intézményekkel – is együttműködik a fent megfogalmazott célok megvalósítása érdekében. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy számos olyan folyamat részvételivé, elérhetővé és közérthetővé tételében is szerepet vállalunk, amelyek egyébként is folynának a kerületben.

A közérthető tájékoztatás és az átláthatóság elvárása az Irodára is vonatkozik, ezért feladatunknak tartjuk, hogy negyedévente beszámoljunk a nyilvánosságnak arról, hogy a kapcsolódó időszakban milyen tevékenységet végeztünk és milyen eredményeket értünk el. A beszámolóval kapcsolatos kérdéseiket, megjegyzéseiket és javaslataikat várjuk a beszámoló végén felsorolt elérhetőségeink bármelyikén.

Az iroda 2020 március-júniusi beszámolóját itt éri el.

Az iroda 2020. június-augusztusi beszámolóját itt éri el.

Az iroda 2020. szeptember-novemberi beszámolóját itt éri el.

Az iroda 2020. december – 2021. márciusi beszámolóját itt éri el.

Az iroda 2021. április – júniusi beszámolóját itt éri el.

Az iroda 2021. július – szeptemberi beszámolóját itt éri el.

Az iroda 2021. október – decemberi beszámolóját itt éri el.

Az iroda 2022. január – márciusi beszámolóját itt éri el.

Az iroda 2022. április – júniusi beszámolóját itt éri el.

Az iroda 2022. július – szeptemberi beszámolóját itt éri el.

Az iroda 2022. október – decemberi beszámolóját itt éri el.

Az iroda 2023. január – márciusi beszámolóját itt éri el.

Az Iroda működése

A Közösségi Részvételi Iroda közvetlen csapata az előző negyedévhez képest hétről hat főre csökkent: májusban elbúcsúztunk az asszisztensünktől, így a csapatot jelenleg egy irodavezető, két közösségszervező, egy kommunikációs munkatárs, egy közösségi asszisztens és egy informatikus alkotja. Rendszeresen együtt dolgozunk az önkormányzat kommunikációs vezetőjével és az ő munkatársaival is.

A Közösségi Részvételi Iroda működéséről részletesebben itt olvashat.

Munkánkban nagyon sokat segítenek az önkéntes csapatunk tagjai, akik most már több munkacsoportban tevékenykednek. Önkéntesnek itt lehet jelentkezni. Várjuk Önt is szeretettel!

Közérdekű tájékoztatás

A Közösségi Részvételi Iroda gondozza a kerületben található 34 utcai infopontot, amelyek közérdeklődésre számottartó információkat tartalmaznak. Ezeket havonta frissítjük. Ezzel párhuzamosan folyamatosan plakátok segítségével tájékoztatjuk az önkormányzat intézményeiben, lakóházaiban, kutyafuttatóinak és parkjainak kerítésen a kerületieket az őket érintő információkról és rendezvényekről.

Az Iroda kezeli az önkormányzat hírleveleit. Júniustól kezdve az általanos Józsefvárosi Hírlevél kezelését átadtuk a kommunikációs csapatnak, amire itt iratkozhat fel. Így jelenleg az iroda gondozza a józsefvárosi Civil hírlevelet, amely kifejezetten civil szervezetek számára szolgáltatat híreket, a kutyás hírlevelet, ami a kerületi kutyatartókhoz juttat el hasznos információkat és a Részvételi hírlevelet ahol kifejezetten azokról a lehetőségekről tájékoztatjuk a lakókat, ahol beleszólhatnak az önkormányzat munkájába. Iratkozzon fel hírleveleinkre itt!

Ezeken kívül a jozsefvaros.hu oldal fenntartásának és fejlesztésének koordinálást is a Részvételi iroda végzi, tartalom tekintetében pedig a Részvétel, az Ügyintézés, a és az English menüpontokat is mi töltjük meg tartalommal.

Az Iroda tartja fenn a Facebookon található Jóban Nyolcban csoportot, ami információ- és véleménycserére ad lehetőséget a józsefvárosi lakosoknak. Továbbá saját Facebook-oldalunkat is gondozzuk, ahol az önkormányzat közösségi és részvételi híreit osztjuk meg. A tavaly márciusban elindult Részvételi Költségvetés honlapot szintén mi kezeljük. Ezenkívül februárban létrehoztuk a Józsefvárosi civil szervezetek és csoportok közössége Facebook-csoportot, amit civil szervezetek képviselői javasoltak nekünk a legutóbbi Civil Fórumon. Ha Ön civil szervezet vagy közösség tagja, csatlakozzon hozzánk!

Júniustól kezdve a társasházi tájékoztató táblák és Józsefvárosi zászlók iránt beérkező igénylések kezelését átadtuk az ügyfélszolgálatnak. Itt tud társasházi tájékoztató táblát és Józsefváros zászlót igényelni az önkormányzattól!

Ügyfélszolgálati feladatok

Mivel többek között a mi munkánknak köszönhetően külön Ügyfélszolgálati Iroda alakult az önkormányzatban – amelynek ünnepélyes átadója júniusban megtörtént – a Részvételi Iroda át is adta a korábban általunk ellátott ügyfélkapcsolati feladatok nagy részét. Ezzel együtt továbbra is mi végezzük a polgármesteri hivatali ügyfélkapcsolatának minőségbiztosítását az elérhető statisztikai adatok elemzésével és mi irányítjuk a Józsefváros applikáció fejlesztését is (a napi működtetés szintén az Ügyfélszolgálathoz került át).

Közösségi fogadóórák és lakossági fórumok

Fontos célunk, hogy megújuljon és érdemi tartalommal töltődjön fel a választott tisztségviselők és a lakosság közötti párbeszéd. Ezért kezdtünk bele 2019 őszén a közösségi fogadóórák szervezésébe.

Ebben az időszakban április 5-én a Magdolna negyed, május 10-én az Orczy negyed, június 14-én pedig a Százados negyed fogadóóráját tartottuk meg.

Az események videóit megtekinthetik az Önkormányzat Facebook oldalán.

Ezen kívül április 12-én megszerveztük a józsefvárosi civil szervezetek és csoportok ötödik fórumát, április 20-án a Józsefvárosi részvételi koncepcióról tartottunk egy online fórumot, május 15-ére pedig lakáspályázati tanácsadó fórumot szerveztünk a Vagyongazdálkodási irodával együttműködésben. Május 18-án a településkép védelméről szóló rendelet módosításával kapcsolatos, május 23-án pedig a II. János Pál pápa tér fejlesztésével kapcsolatos lakossági fórumot tartottuk meg. Végezetül pedig június 21-ére megszerveztük a Tisztviselőtelep forgalomcsillapításának második lakossági fórumát is.

Rendezvények és közösségi események

A tavalyi részvételi költségvetés kutyás programokat támogató nyertes ötletének megvalósítása tovább folytatódott:  április 15-én a Szedd össze magad! akciónapot, május 6-án pedig a józsefvárosi kutyás napot tartottuk meg. Egy másik tavalyi nyertes ötlet is megvalósult: április 22-én növényárusokkal és civil szervezetekkel telt meg a Horváth Mihály tér a Józsefvárosi Növényvásáron. Az idei részvételi költségvetés piknikjei sem maradhattak el: május 20-án hot-dogoztunk a Szenes Iván téren, június 3-án palacsintáztunk a Bacsó Béla utcában, június 10-én pedig fagyiztunk a II. János Pál pápa téren.

Kerületszerte virágoztak az idei szomszédünnepek, amelyek megerősítik és támogatják a helyi közösségek közötti kapcsolatokat. Az idei Szomszédünnep pályázat keretén belül számos rendezvényt szerveztek ebben az időszakban: április 30-án a Dobozi21 “Májusfa állítás + Kaos Camping vetítés” eseménye, május 13-án a Rotary Club Budapest – Margitsziget “2. Tavaszváró Piknik” eseménye, május 20-án a Losonci téri komposztbarátok “Komposzt Piknik” eseménye, május 25-én a Loffice “Block Party” eseménye, május 26-án a Nem Adom Fel Kávézó és Étterem eseménye, június 9-én a Német József kert “Német József kertünnep” eseménye, június 10-én a Katica óvoda Szülői Munkaközösség “Katica Piknik” eseménye és a girlscanscan kollektíva “Invisible Joseph Town – Simple English Strolling” eseménye, június 18-án a Civilek a Palotanegyedért Egyesület “I. Utcapiknik” eseménye, június 23-án Varga Simon Kristóf “Open Mic a Kesztyűgyárban!” eseménye és Tisztviselőtelepi Önkormányzati Egyesület “Szent Iván éji mulatság 2023.” eseménye és június 24-én a Sors-Társak Újra Együtt Egyesület “Magyaros délután” eseménye valósult meg. A megvalósult és a megvalósulás előtt álló eseményekről bővebben itt találhat információt. Térképen itt tekintheti meg őket.

A Csikkmentes Magdolna negyed projekt keretében április 5-ére közösségi csikkszedést szerveztünk. Júniusban megrendeztük az I. Józsefvárosi Lakhatási Konferenciát, segítettünk a kerületi virágosztásban és a palotanegyedi közösségi virágültetésben, illetve a Pápa téri kutyásokkal együtt közösségi szemétszedés keretében segítettünk megtisztítani a II. János Pál pápa teret.

Önkéntesek szervezése

A Közösségi Részvételi Iroda fontos feladatának tartja az önkéntesek bevonását a kerületi közösségi tevékenységekbe, ezért folyamatos az önkéntesek toborzása, képzése és munkájuk szervezése. Elkészítettük az önkormányzat önkéntes-stratégiáját, melyben három fő tevékenységi kört határoztunk meg.

A “segítő” és “tájékoztató” önkéntesek fő feladatai ebben az időszakban: szórólapozás, plakátolás, az óbudai pékségből heti egyszeri szállítás, illetve többen csatlakoztak a közösségi munkacsoporthoz. A “közösségi munkacsoport” önkéntesei ebben az időszakban elsősorban a részvételi költségvetésben és a II. János Pál pápa téri konzultációban vállaltak aktív szerepet. Illetve segítettek a Vígabb utca kopogtatásában és szórólapozásban.

Jelentkezzen önkéntesnek Ön is!

Közösségfejlesztés és közösségszervezés

A tavalyi évhez hasonlóan újra megrendeztük a Brunszvik pikniket, ahol a résztvevők közelebb kerülhettek a szomszédaikhoz és megismerhették a környék régi és mai arcát!

Májusban elindult az Én Józsefvárosom programsorozat, melynek célja, hogy sztorimesélő estjeinken megosszuk egymással, mit jelent számunkra ez a kerület, akár a leghétköznapibb, akár a legkülönösebb történeteken keresztül. Mert hiszünk abban, hogy nincs még egy olyan hely Budapesten, mint Józsefváros. Ennek keretében ebben az időszakban két esemény szerveződött. Május 11-én a szerelem, június 28-án pedig a találkozások volt a téma.

A Fogadj örökbe egy közterületet! pályázat kapcsán létrehoztunk és működtetünk egy Facebook csoportot, ahol a mindenkori nyertes pályázók tapasztalatot cserélhetnek.

Konzultációk, részvételi folyamatok

Véleményezésre bocsájtottuk a Józsefvárosi Önkormányzat részvételi koncepcióját, melynek célja, hogy megteremtse a részvételi önkormányzás alapjait és intézményes kereteit Józsefvárosban és konkrét intézkedési tervet fogalmazzon meg az önkormányzat és szervei számára a következő 1-5 év távlatában. Majd közzétettük a társadalmi egyeztetés összefoglalóját. Azóta a képviselő-testület szavazott róla és elfogadta a koncepciót.

Társadalmi egyeztetést indítottunk azzal kapcsolatban, hogy legyen-e új kutyafuttató a Tömő utcában. Az igényfelmérés eredménye alapján javaslatot tettünk a kutyafuttató létrehozásához szükséges folyamat elindítására.

Konzultációt indítottunk a II. János Pál pápa tér fejlesztéséről, melynek célja, hogy a különböző felhasználói csoportok – gyerekek és felnőttek, idősek és fiatalok, szegényebb és jobb módúak, kutyások és nem kutyások – igényeit a lehető legjobban felmérjük, majd ezeket összehangolva egy olyan parkot hozzunk létre, amelyben mindenki otthon érzi magát és amelyben a józsefvárosiak egymást és a teret tiszteletben tartva, a zöldfelületeket óvva  tudják a számukra kedves tevékenységeket végezni. Az igényfelmérés eredményeit itt olvashatják.

Részvételi költségvetés

Az idei részvételi költségvetés keretében áprilisban megtartottuk a lakossági munkacsoportokat és véglegesítettük a szavazólapot. Májusban elindult a szavazás és megtartottuk az első pikniket. Június közepén lezárult a szavazás, összesítettük a szavazatokat. Összehívtuk a döntéselőkészítő csoportot, amely az eredmények alapján megállapította a nyertes ötletek listáját és a megvalósításért felelős egységeket. Az idei részvételi költségvetésről minden információt megtalál a reszvetel.jozsefvaros.hu oldalon.

Sajtómegjelenések és elismerések

Áprilisban a Józsefváros Újság videós riportot készített a csikkszedő akciónkról, illetve a Civil Rádió interjút készített velünk az Én Józsefvárosom kezdeményezésről. Májusban a Brunszvik Piknikről készült beszámoló a Józsefváros Újság tollából. Júniusban az új ügyfélszolgálattal kapcsolatban és az Én Józsefvárosom második eseményével kapcsolatban jelentünk meg a Józsefváros Újságban.

A Közösségi Részvételi Iroda elérhetőségei:

Ha szeretne még többet megtudni a munkánkról vagy javaslata, kérdése van, várjuk megkeresését az alábbi elérhetőségek egyikén!

Honlap: https://jozsefvaros.hu/reszvetel/ és https://jozsefvaros.hu/otthon/polgarmesteri-hivatal/szervezeti-egysegek/kozossegi-reszveteli-iroda/

E-mail: reszvetel@jozsefvaros.hu

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!