Beszámoló a Közösségi Részvételi Iroda munkájáról: 2023. július-szeptember

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Beszámoló a Közösségi Részvételi Iroda munkájáról: 2023. július-szeptember

A Józsefvárosi Önkormányzat képviselő-testülete 2020. márciusi ülésén határozott a Közösségi Részvételi Iroda létrehozásáról. A Közösségi Részvételi Iroda célja olyan eszközök, folyamatok és programok kidolgozása és működtetése, amelyek lehetővé teszik a kerületi lakosok aktív részvételét a helyi ügyekről szóló párbeszédben és a közös döntéshozatalban. Mindezek előfeltétele a lakosság közérthető tájékoztatása és a közösségépítés. Emellett a Közösségi Részvételi Iroda az önkormányzat egyéb szerveivel – ügyosztályokkal, irodákkal, gazdasági társaságokkal és intézményekkel – is együttműködik a fent megfogalmazott célok megvalósítása érdekében. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy számos olyan folyamat részvételivé, elérhetővé és közérthetővé tételében is szerepet vállalunk, amelyek egyébként is folynának a kerületben.

A közérthető tájékoztatás és az átláthatóság elvárása az Irodára is vonatkozik, ezért feladatunknak tartjuk, hogy negyedévente beszámoljunk a nyilvánosságnak arról, hogy a kapcsolódó időszakban milyen tevékenységet végeztünk és milyen eredményeket értünk el. A beszámolóval kapcsolatos kérdéseiket, megjegyzéseiket és javaslataikat várjuk a beszámoló végén felsorolt elérhetőségeink bármelyikén.

Az iroda 2020 március-júniusi beszámolóját itt éri el.

Az iroda 2020. június-augusztusi beszámolóját itt éri el.

Az iroda 2020. szeptember-novemberi beszámolóját itt éri el.

Az iroda 2020. december – 2021. márciusi beszámolóját itt éri el.

Az iroda 2021. április – júniusi beszámolóját itt éri el.

Az iroda 2021. július – szeptemberi beszámolóját itt éri el.

Az iroda 2021. október – decemberi beszámolóját itt éri el.

Az iroda 2022. január – márciusi beszámolóját itt éri el.

Az iroda 2022. április – júniusi beszámolóját itt éri el.

Az iroda 2022. július – szeptemberi beszámolóját itt éri el.

Az iroda 2022. október – decemberi beszámolóját itt éri el.

Az iroda 2023. január – márciusi beszámolóját itt éri el.

Az iroda 2023. április – júniusi beszámolóját itt éri el.

Az Iroda működése

A Közösségi Részvételi Iroda közvetlen csapata hatról hét főre nőtt, mert csatlakozott hozzánk a korábban az önkormányzat programjában résztvevő roma gyakornokunk is: így a csapatot jelenleg egy irodavezető, három közösségszervező, egy kommunikációs munkatárs, egy közösségi asszisztens és egy informatikus alkotja. Rendszeresen együtt dolgozunk az önkormányzat kommunikációs vezetőjével és az ő munkatársaival is.

A Közösségi Részvételi Iroda működéséről részletesebben itt olvashat.

Munkánkban nagyon sokat segítenek az önkéntes csapatunk tagjai és a különböző egyetemekről érkező gyakornokok is, akik most már több munkacsoportban tevékenykednek. Önkéntesnek itt lehet jelentkezni a Részvételi Irodába. Várjuk Önt is szeretettel!

Közérdekű tájékoztatás

A Közösségi Részvételi Iroda gondoskodik a kerületben található 34 utcai infopont kihelyezéséről, amelyek közérdeklődésre számottartó információkat tartalmaznak. Ezeket havonta frissítjük. Ezzel párhuzamosan folyamatosan plakátok segítségével tájékoztatjuk az önkormányzat intézményeiben, lakóházaiban, kutyafuttatóinak és parkjainak kerítésen a kerületieket az őket érintő információkról és rendezvényekről.

Az Iroda az önkormányzat hírlevelei közül a következőket kezelni: józsefvárosi Civil hírlevél, ami kifejezetten civil szervezetek számára szolgáltatat híreket, kutyás hírlevél, ami a kerületi kutyatartókhoz juttat el hasznos információkat és a Részvételi hírlevél, amiben kifejezetten azokról a lehetőségekről tájékoztatjuk a lakókat, ahol beleszólhatnak az önkormányzat munkájába. Iratkozzon az Önkormányzat általános hírlevelére és a tematikus hírleveleinkre itt!

Ezeken kívül a jozsefvaros.hu oldal fenntartásának és fejlesztésének koordinálást is a Részvételi iroda végzi, tartalom tekintetében pedig többek között a Részvétel, a Szolgáltatások és Intézmények, az Ügyintézés, a és az English menüpontokat is mi töltjük meg tartalommal.

Az Iroda tartja fenn a Facebookon található Jóban Nyolcban csoportot, ami információ- és véleménycserére ad lehetőséget a józsefvárosi lakosoknak. Továbbá saját Facebook-oldalunkat is gondozzuk, ahol az önkormányzat közösségi és részvételi híreit osztjuk meg. A tavaly márciusban elindult Részvételi Költségvetés honlapot szintén mi kezeljük. Ezenkívül a kerületi civil szervezetek kérésének megfelelően létrehoztuk a Józsefvárosi civil szervezetek és csoportok közössége Facebook-csoportot is. Ha Ön civil szervezet vagy közösség tagja, csatlakozzon hozzánk! Végezetül, mi indítottuk el és tartjuk fenn a Csarnok negyedi kutyások Facebook csoportot is.

Ügyfélszolgálati feladatok

Mi végezzük a polgármesteri hivatali ügyfélkapcsolatainak minőségbiztosítását az elérhető statisztikai adatok elemzésével és mi irányítjuk a Józsefváros applikáció fejlesztését is (a napi működtetés az újonnan alakult Ügyfélszolgálathoz került át).

Közösségi fogadóórák és lakossági fórumok

Fontos célunk, hogy megújuljon és érdemi tartalommal töltődjön fel a választott tisztségviselők és a lakosság közötti párbeszéd. Ezért kezdtünk bele 2019 őszén a közösségi fogadóórák szervezésébe.

Ebben az időszakban a Kolónia és a Tisztviselőtelep és a Csarnok és Népszínház negyed közösségi fogadóóráját tartottuk meg.

Az események videóit megtekinthetik az Önkormányzat Facebook oldalán.

Ezen kívül az alábbi fórumokat szerveztük meg: nyilvános műhely a Józsefvárosi Önkormányzat közművelődési koncepciójáról szeptember 25-én és meghívásos alapú civil műhely a Józsefvárosi Önkormányzat roma stratégiájáról szeptember 19-én-.

Rendezvények és közösségi események

Tovább folytattuk a tavalyi részvételi költségvetés kutyás programokat támogató nyertes ötletének megvalósítását: szeptemberben Szedd össze magad akcióhetet szerveztünk.

Nekünk jutott az az örömteli feladat, hogy a várva várt Orczy úti zebra átadó ünnepségét is megszervezhettük augusztus végén.

Folytattuk az együttműködést a BMSZKI Alföldi utcai átmeneti szállójával és a Józsefvárosi Múzeummal és szeptember 16-án újabb Így lakunk mi sétát szerveztünk.

Kerületszerte virágoztak az idei szomszédünnepek, amelyek megerősítik és támogatják a helyi közösségek közötti kapcsolatokat. Az idei Szomszédünnep pályázat keretén belül számos rendezvényt szerveztek ebben az időszakban: Láthatatlan Józsefváros séta a Girlscanscan szervezésében, KlímaKözért az Auróra klímakertben, Szomszédsági nyárünnep a Józsefvárosi Bérlői Érdekvédelmi Közösség szervezésében, Vegán állatvédelmi nap a  Vegán Aktivisták Magyarország Egyesülete szervezésében, Tehetségkutató sportnap a Zrínyi Miklós Kick-Box Akadémia szervezésében, Grúz-magyar szomszédünnep a Józsefvárosi MÁV-telepért Egyesület szervezésében, LUMEN kifordulás a Volumen Zenei Alapítvány szervezésében, Népsziasztok helyteremtő fesztivál a Kulturális Örökség Menedzserek Egyesületet szervezésében. A megvalósult és a megvalósulás előtt álló eseményekről bővebben itt találhat információt. Térképen itt tekintheti meg őket.

Ezen kívül szeptember 21-én megszerveztük az Én Józsefvárosom történetmesélő est harmadik alkalmát is a Teleki téren, melynek témája a “kint és bent” volt.

Segítettünk a 2022-es nyertes részvételi költségvetési ötletből megvalósuló Sakk és Asztalitenisz Bajnokságok szervezésében az Oltalom Sportegyesületnek.

Ebben az évben is részt vettünk az Önkormányzat iskolakezdési adománygyűjtésének szervezésében.

Önkéntesek szervezése

A Közösségi Részvételi Iroda fontos feladatának tartja az önkéntesek bevonását a kerületi közösségi tevékenységekbe, ezért folyamatos az önkéntesek toborzása, képzése és munkájuk szervezése. Az önkéntesekhez ebben az időszakban csatlakozott két diákmunkás is, akik  nagyon lelkesen segítették a munkánkat és elkezdtük az őszi szakmai gyakorlatosain felvételét is.

Ebben az időszakban az önkéntesek, diákmunkások és gyakornokok a következőkben segítettek: szórólapozás, plakátolás és standolás (pl. Százados negyedi igényfelmérés, kutyás igényfelmérés, ebösszeírás), kérdőívezés (pl. Dankó udvar igényfelmérés) az óbudai pékségből heti egyszeri szállítás, a Részvételi Költségvetés lezáró eseményének szervezése, parkok, kutyafuttatók tábláinak ellenőrzése és javítása, vízosztás, segítség a közösségi fogadóórák és a közmeghallgatás lebonyolításában

Ha szeretne részt venni a kerület jobbá tételében, jelentkezzen önkéntesnek Ön is ezen a linken!

Közösségfejlesztés és közösségszervezés

A Fogadj örökbe egy közterületet! pályázat kapcsán működtettük a Facebook csoportot, ahol a mindenkori nyertes pályázók tapasztalatot cserélhetnek és segítettük a második körös pályázati felhívás terjesztését.

Megkezdte nálunk munkáját a harmadik közösségszervezőnk, akinek feladata a kapcsolattartás a kerületben élő roma közösségekkel és aktív bevonásuk az önkormányzat részvételi folyamataiba. Ennek érdekében elindult egy roma női klub szervezése a Roma Női Hálózattal együttműködésben.

Ismét elindult a Tréner a futtatóban program Közösségi Részvételi Iroda megrendelésére a ZöldEb Egyesület szervezésében, amelynek célja a kerületi kutyatartók segítése a felelős kutyatartásban. Emellett egyeztettünk a ZöldEb Egyesülettel arról, hogy hogyan lehet megakadályozni a mérgezett csalétkek kihelyezését a kerületi közterületekre.

Folytattuk a lakógyűlések szervezését a józsefvárosi önkormányzati házakban, szeptember során 6 házban tartottuk meg ezeket a JGK és a Polgármesteri Hivatal Kerületgazdálkodási Ügyosztályának közreműködésével. Ezek részben a DIÓ2030 koncepcióban érintett házakban valósult meg, a lakók közvetlen tájékoztatása érdekében.

Segítjük a Kőbányai út 22-ben lévő Fővárosi Önkormányzati tulajdonú bérház lakóinak érdekvédelmi szerveződését és a velük dolgozó szociális munkásokat.

Szeptemberben tartottuk annak a több, mint egy éve folyó bérlői munkacsoport folyamatnak az utolsó alkalmát, amikor a Bérlői érdekvédelmi közösség, az Önkormányzat és a JGK közösen dolgozzák fel az önkormányzati lakás-és vagyongazdálkodás bérlők számára problémás területeit.

Konzultációk, részvételi folyamatok

Lezárult a társadalmi egyeztetés az új kutyafuttatóról a Tömő utcában. Az igényfelmérés eredménye alapján elindult a futtató kivitelezésének beszerzése.

Lezárult a II. János Pál pápa tér fejlesztéséről szóló társadalmi egyeztetés is, amelynek összesítettük az eredményeit és a kerületi és fővárosi illetékesekkel együtt meghatároztuk, hogy mely elemeket fogjuk tudni megvalóstani a 2022-es részvételi költségvetésen nyertes ötlet keretéből. A társadalmi egyeztetés összefoglalóját és a rövid távú fejlesztések bemutatását itt lehet elolvasni.

Elindult a Százados negyed átfogó fejlesztését megalapozó igényfelmérés, amelynek során az itt élő lakók és itt található cégek, vállalkozások véleményét kérjük ki arról, hogy mit és hogyan érdemes javítani a negyedben.

Elindult és ebben az időszakban le is zárult a Józsefvárosi Önkormányzat szociális koncepciójának társadalmi véleményezése, amelynek során civil szervezetekkel is egyeztettünk, szóban és írásban vártuk a lakosok véleményét. A folyamat részeként az önkormányzati támogatások jelenlegi igénylési és tájékoztatási rendszerét is értékeltük ún. felhasználó teszteléssel (vagyis érintett lakosok segítettek nekünk a gyengeségek és erősségek azonosításában).

Elindult a Dankó udvar újranyitásával kapcsolatos igényfelmérés a Magdolna negyedben, amit szintén mi koordinálunk. A megnyitás részben egy 2022-es részvételi költségvetésben nyertes ötletnek köszönhető.

Részt vettünk a Harminckettesek tere átalakítása kapcsán 2023 őszén indított lakossági értékelési és véleményezési folyamat megtervezésében.

Szakmai tanácsokkal támogatjuk a Civilek a Palotanegyedért Egyesület kampányát annak érdekében, hogy a Pázmány Péter Katolikus Egyetem új kampuszának fejlesztését társadalmi egyeztetés előzze meg.

Részvételi költségvetés

Folyamatosan nyomon követjük és segítjük a 2022-es részvételi költségvetés nyertes ötleteinek megvalósítását.

A 2023-as részvételi költségvetés zárásaként két programot szerveztünk: július 21-én a nyertes ötleteket ünnepeltük meg, augusztus 24-én pedig vízipisztolycsatával zártuk le a Horváth Mihály téren az ezévi részvételi költségvetés folyamatát.

Szeptemberben a képviselő-testület döntést hozott a 2024-es részvételi költségvetés megszervezéséről, így ennek is nekifogtunk ebben az időszakban.

A részvételi költségvetésről minden információt megtalál a reszvetel.jozsefvaros.hu oldalon.

Az önkormányzat JóKer gyerekrészvételi programjának keretében 2024-ben gyerekrészvételi költségvetés is lesz a kerületben, amelynek szintén részt veszünk az előkészítésében.

Sajtómegjelenések és elismerések

A Józsefváros Újság foglalkozott a részben a mi közreműködésünkkel kialakított új Ügyfélszolgálati irodával, beszámolt az Én Józsefvárosom történetmesélő estről és videót készített a vízipisztolycsatáról és az Orczy úti zebra átadóünnepségéről. Az Újság arról is beszámolt, hogy a kerületi Fidesz képviselői nem hajlandóak többet részt venni az Iroda eseményein. A történetmesélő estről nyilatkoztunk a Klubrádióban és a DikhTv-n is. Augusztusban megjelent egy tudományos elemzés a józsefvárosi részvételi költségvetésről az Esély című folyóiratban.

A Közösségi Részvételi Iroda elérhetőségei:

Ha szeretne még többet megtudni a munkánkról vagy javaslata, kérdése van, várjuk megkeresését az alábbi elérhetőségek egyikén!

Honlap: https://jozsefvaros.hu/reszvetel/ és https://jozsefvaros.hu/otthon/polgarmesteri-hivatal/szervezeti-egysegek/kozossegi-reszveteli-iroda/

E-mail: reszvetel@jozsefvaros.hu

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!